ΑΡΘΡΟ 3 Ιούλιος 2016
ΟΛΑ ΠΕΡΙ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ
1) Τι είναι η πρωτείνη ?
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του ανθρωπίνου σώματος και σημαντικό μέρος κάθε κυττάρου και αποτελεί περίπου το 15% -16% του βάρους μας. Υπάρχει σε κάθε ιστό και όργανο του σώματος, είναι απαραίτητο δομικό υλικό των ενζύμων των ορμονών και των αντισωμάτων που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Μυς, μαλλιά, δέρμα, και συνδετικοί ιστοί αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες.
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μικρότερες μονάδες , τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι 20 ( αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις/μελέτες ότι είναι 22 η και περισσότερα. ) . Τα 10 , που ονομάζονται και μη απαραίτητα αμινοξέα, τα παράγει ο οργανισμός μας και τα άλλα 10 τα οποία ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα τα παίρνομε από τις τροφές. Μια πρωτεΐνη θεωρείται Πλήρης και υψηλής βιολογικής αξίας εάν έχει όλα τα αμινοξέα , ειδικά τα απαραίτητα. Πλήρεις πρωτείνες είναι το ψάρι, το κρέας, , τα αυγά , το γάλα , η κινόα, και η σόγια.
2) Σε τι χρησιμεύουν οι πρωτεΐνες ?
α Για ενέργεια
β Για την αναδόμηση οστών , μυών, μαλλιών και δέρματος.
γ Για τον σχηματισμό των κυττάρων
Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται κυρίως ως δομικό στοιχείο του οργανισμού, γι’ αυτό πρέπει να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψή τους κάθε μέρα, που θα συνοδεύεται όμως με ισορροπημένη κατανάλωση λίπους και υδατανθράκων.
Για να είναι η διατροφή μας ισορροπημένη, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες σε ποσοστό 45-55% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, λιπαρά σε ποσοστό 20-40% και πρωτεΐνες σε ποσοστό 10-20%. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία , το επίπεδο υγείας και τη σωματική μας δραστηριότητα.
3) Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε καθημερινά ?
Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ο καθένας καθορίζεται από το βάρος την ηλικία και την σωματική του δραστηριότητα. Γενικά άτομα με ήπια σωματική δραστηριότητα χρειάζονται 0.80 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό του κανονικού σωματικού βάρους που πρέπει να έχουν. Παράδειγμα : άτομο με ύψος 1.75 και βάρος 75 κιλά (το οποίο θεωρείται κανονικό βάρος σύμφωνα με το ύψος ) χρειάζεται γύρω στα 60 γραμμάρια πρωτείνης ημερησίως, ( 75 χ 0.80) . Προσέξτε όμως , ένα άτομο με ύψος 1.75 και βάρος 100 κιλά ( μιλούμε για υπέρβαρο άτομο) χρειάζεται και αυτό 60 γραμμάρια πρωτείνης διότι το κανονικό του βάρος θα έπρεπε να ήταν 75 κιλά και όχι 100 κιλά, άρα η κατανάλωση σωστής ποσότητας πρωτείνης ανάλογα με το ύψος και το κανονικό βάρος που πρέπει να έχομε . μας βοηθά στο να χάσομε βάρος . Οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλασμού , έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε πρωτεΐνη , γύρω στα 10 γραμμάρια ημερησίως περισσότερη.
4) Ποιοι χρειάζονται περισσότερη πρωτείνη ?
Αυτοί που ασκούνται, οι αθλητές και αυτοί με έντονη σωματική δραστηριότητα έχουν περισσότερη ανάγκη λήψη πρωτεΐνης από αυτούς που διάγουν καθιστική ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται για κάθε κιλό του σωματικού τους βάρους 1.20 -1.50 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά, ανάλογα με το πόσο έντονη είναι η άσκηση η η σωματική τους δραστηριότητα/εργασία.
5) Ποια τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνες ?
Ψάρι, κρέας, γάλα, αυγά, όσπρια, μπιζέλι, καστανό ρύζι, ξηροί καρποί, σπόροι τσιήα, αμάρανθος, κινόα , ηλιόσποροι, σόγια, δημητριακά, καρύδα.
6) Είναι επικίνδυνη η υπερκατανάλωση πρωτείνης ?
Η μικρή παρέκκλιση από την ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία μας.
Ωστόσο, το να τρώμε περισσότερη πρωτεΐνη σημαίνει περισσότερες θερμίδες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Αν, μάλιστα, η πρωτεΐνη είναι από κρέας ή άλλες ζωικές πηγές, τότε μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Προσοχή πρέπει να δίνεται σε περίπτωση ατόμων με χρόνια νοσήματα, όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και η διαβητική νεφροπάθεια, όπου η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια. Η υπερκατανάλωση ζωικής κυρίως πρωτείνης αλλάζει τον ρυθμό του μεταβολισμού προκαλώντας περισσότερη δουλειά σε συκώτι και νεφρά, χάσιμο ασβεστίου, βιταμινών , νερού και πρόωρη κόπωση. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία προβλημάτων στο συκώτι, στα νεφρά, στις αρθρώσεις και στα οστά ( πρόωρη οστεοπόρωση)
7) Πότε πρέπει να λαμβάνεται η πρωτείνη ?
Είναι καλό η περισσότερη ποσότητα πρωτείνης να λαμβάνεται στο πρωινό και στο κυρίως γεύμα, το μεσημεριανό δηλαδή. Στο δείπνο είναι καλύτερα να καταναλώνομε ελαφριά και εύπεπτα φαγητά όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σαλάτες, το γιαούρτι (παραδοσιακό αιγοπρόβειο με τσίππα, όχι αγελαδινό) . Τα διατροφικά πρωτεινούχα συμπληρώματα είναι καλό να λαμβάνονται αμέσως μετά την άσκηση διότι βοηθούν στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Εξίσου σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την απακατάσταση των μυών είναι και οι υδατάνθρακες.
8) Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν χαμηλή πρόσληψη πρωτείνης ?
Απώλεια βάρους, μυική κόπωση, απώλεια μυικής δύναμης και αντοχής.
9) Ποια είναι η καλύτερη πηγή πρωτείνης ?
Αναμφίβολα ο συνδυασμός βιολογικών φυτικών πρωτεινών , όπως η βιολογική ακατέργαστη φυτική πρωτείνη
SUNWARRIOR , είναι η καλύτερη πηγή πλήρης πρωτείνης υψηλής βιολογικής αξίας χωρίς παρενέργειες και
δημιουργία προβλημάτων υγείας.
Σοφοκλής Σοφοκλέους
Βοτανολόγος (Dip.HM-Inst.NH)
Ερευνητής εναλλακτικών θεραπειών
www.mothernature-herbals.com
Email : ssherbmed@hotmail.com
Tel 00357 97 775143
ΑΡΘΡΟ 4, Ιούλιος 2016
ΦΥΤΙΚΗ Η ΖΩΙΚΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Οι ζωικές πρωτείνες, δηλαδή αυτές που προέρχονται από το ψάρι, το κρέας ,τα αυγά, το γάλα, το τυρί θεωρούνται πλήρεις διότι περιέχουν όλα τα αμινοξέα ειδικά τα απαραίτητα που δεν μπορεί να συνθέση ο οργανισμός μας και τα παίρνη από τις τροφές. Επίσης πλήρεις είναι και ορισμένες φυτικές πρωτείνες όπως είναι η σόγια και η κινόα. Η ερώτηση είναι, ποια είναι η καλύτερη πρωτείνη η το καλύτερο πρωτεινούχο διατροφικό συμπλήρωμα υψηλής βιολογικής αξίας χωρίς παρενέργειες ? Σας δίδω πιο κάτω 5 κύριους λόγους που οι φυτικές πρωτείνες είναι αναμφισβήτητα υψηλότερης βιολογικής αξίας από τις ζωικές και μάλιστα χωρίς παρενέργειες και χωρίς να δημιουργούν προβλήματα υγείας.
1. Οι φυτικές πρωτείνες προέρχονται από τα δημητριακά, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Όταν συνδυάσομε σωστά τις φυτικές πρωτείνες τότε δημιουργείται μια πλήρης φυτική πρωτείνη υψηλότερης βιολογικής αξίας από τις ζωικές. Μια τέτοια Πλήρης και ακατέργαστη βιολογική πρωτείνη φυτικής προέλευσης είναι η SUNWARRIOR.
2. Η κατανάλωση ζωικών τροφίμων κάνη μεγαλύτερο κακό στον οργανισμό μας παρά ότι καλό . Τα ζωικά τρόφιμα/πρωτείνες στερούνται πολλών καλών και απαραίτητων για την υγεία μας συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες κλπ. , ενώ είναι φορτωμένα με σωρό «κακών» συστατικών όπως είναι τα λιπαρά που φράσσουν τις αρτηρίες , οι τοξίνες π.χ. πτωμαίνες, οι αποδεδειγμένα καρκινογόνες ορμόνες π.χ. bst κλπ . Ο κατάλογος των προβλημάτων υγείας που προκαλούν τα ζωικά τρόφιμα/πρωτείνες είναι πολύ μεγάλος και επιστημονικά αποδειγμένος , π.χ. πίεση αίματος, χολήστερόλη , δυσκοιλιότητα , πολλά είδη καρκίνου π.χ. εντέρου , παγκρέατος κλπ .
3. Στην περίπτωση δε των πρωτεινούχων συμπληρωμάτων διατροφής όπως είναι ο ορρός γάλακτος whey protein, που ουσιαστικά είναι το κατάλοιπο των τυροκομείων , είναι φορτωμένα με χημικά συντηρητικά, χημικά γλυκαντικά, χημικά βελτιωτικά γεύσεως, χημικά χρώματα , και με την χημική διαδικασία που πρέπει να υποστή ο ορρός γάλακτος για να αυξήσουν το ποσοστό της πρωτείνης του μέχρι και 80%. Δεν είναι παράξενο το ότι ένα ποτήρι γάλα 250 μλ , περίπου 220 γραμμάρια , έχει 8 γραμμάρια πρωτείνης ποσοστό 3.63% ενώ 220 γραμμάρια πρωτείνης ορρού γάλακτος έχει 176 γραμμάρια πρωτείνης ποσοστό 80% ? Ποια είναι λοιπόν αυτή η χημική επεξεργασία που κάνουν στο γάλα και ποιες παρενέργειες δημιουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό ?
4. Το γάλα και ειδικά το αγελαδινό θεωρείται από πολλούς ειδικούς το «Ναρκωτικό Δηλητήριο»
http://terrapapers.com/?p=30444. Ως εκ τούτου και τα πρωτεινούχα συμπληρώματα διατροφής ορρού γάλακτος είναι ότι χειρότερο για την υγεία μας και ας το προσέξουν ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με την σωματική διάπλαση (bodybuilding) και καταναλώνουν απεριόριστες ποσότητες για να φουσκώσουν τους μυς τους. Μπορεί ο ορρός γάλακτος να τους φουσκώνη προσωρινά τους μυς αλλά η ζημιά που θα τους κάνη θα είναι ανεπανόρθωτη. Παρακαλώ ρίξτε μια ματιά στις πιο κάτω ιστοσελίδα για να πειστείτε για τα αποτελέσματα http://terrapapers.com/?p=30444
5. Ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής ( U.S. F.D.A.) επέτρεψε στους αγελαδοτρόφους να χρησιμοποιούν στις αγελάδες την καρκινογόνα αυξητική ορμόνη BGH η BST για να έχουν αυξημένη παραγωγή γάλακτος μέχρι και 30%. Τους επέτρεψε δε να μην αναγράφουν πάνω στα γαλακτοκομικά προιόντα και πρωτείνες ορρού γάλακτος ότι η εν λόγω ορμόνη χρησιμοποιήθηκε στα βοοειδή . Αυτή η ορμόνη κατηγορείται για πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/8- shocking-facts- bovine-growth- hormone/
http://www.boro.gr/74857/h-diamaxh- gia-to- gala-to- gala-ageladas- endeiknytai-gia- ton-anthrwpo
Σοφοκλής Σοφοκλέους
Βοτανολόγος (Dip.HM-Inst.NH)
Ερευνητής εναλλακτικών θεραπειών
www.mothernature-herbals.com
Email : ssherbmed@hotmail.com
Tel 00357 97 775143
Σοφοκλής Σοφοκλέους
Βοτανολόγος (Dip.HM-Inst.NH)
Ερευνητής εναλλακτικών θεραπειών
www.mothernature-herbals.com
Email : ssherbmed@hotmail.com
Tel 00357 97 775143
ΑΡΘΡΟ 2
Τι είναι βότανο ?
Βότανο είναι οποιοδήποτε φυτό η μέρος αυτού , το οποίο εκτιμάται για τις θεραπευτικές, γευστικές και αρωματικές του ιδιότητες. Για σκοπούς των αρθρογραφιών αυτών όταν λέμε βότανο θα εννοούμε την οποιαδήποτε φυτική ουσία η οποία προέρχεται από το φυτό η μέρος αυτού και η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για θεραπευτικούς σκοπούς. Υπάρχουν περίπου, γύρω στις 380,000= είδη φυτών τα οποία έχουν αναγνωρισθεί και ταξινομηθεί καθώς και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τα οποία παραμένουν ακόμη άγνωστα.
Πως λειτουργούν τα βότανα ?
Τα ζωντανά κύτταρα των φυτών ενώνονται και σχηματίζουν τα «χημικά» εργοστάσια, τα οποία παίρνουν τις πρώτες ύλες, δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα, νερό και ηλιακή ακτινοβολία και τα μετατρέπουν σε ωφέλιμα συστατικά. Ένα από τα υπο-προιόντα της διαδικασίας αυτής είναι και το οξυγόνο.
Συμπέρασμα : Αν δεν υπήρχαν τα φυτά δεν θα υπήρχε το οξυγόνο και ως εκ τούτου δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη. Σκεφτείτε λοιπόν , τι μας προσφέρουν τα φυτά ?
Ζωή, τροφή και θεραπεία.
Τα βότανα είναι μια πλούσια πηγή ¨φυτοχημικών» συστατικών τα οποία είναι φαρμακολογικά ενεργά και τα οποία ασκούν μια βαθειά επίδραση στους ιστούς και τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος και των ζώων με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση , θεραπεία η πρόληψη των διαφόρων ασθενειών.
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε βότανα στην καθημερινή μας διατροφή με ελάχιστο κόστος και χωρίς παρενέργειες για να είμαστε υγιείς, παρά να χρησιμοποιούμε πανάκριβα συνθετικά φάρμακα με τις επικίνδυνες παρενέργειες τους όταν αρρωστήσομε.
Το «φαρμακείο» των βοτάνων είναι πλουσιότατο. Βασικά τα βότανα βοηθούν να δυναμώση και να ενεργοποιηθή το ανοσοποιητικό μας σύστημα ούτως ώστε να αντεπεξέρχεται των διαφόρων ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Υπάρχουν βότανα τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένα συστήματα οργάνων του ανθρωπίνου σώματος και χρησιμοποιούνται σαν : Τονωτικά , ενεργειακά, αφροδισιακά, θρεπτικά, παυσίπονα , αντιφλεγμονώδη, διεγερτικά, ηρεμιστικά, αντιβακτηριδιακά, αντιπαρασιτικά, αντιβιοτικά, κλπ
Πολλά βότανα είναι αντι -οξειδωτικά, δηλαδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες ( είναι ουσίες οι οποίες δημιουργούνται στην οργανισμό μας σαν φυσικά υπο-προιόντα της παραγωγής ενέργειας στο σώμα μας). Εάν οι ελεύθερες ρίζες δεν ελέγχονται αποτελεσματικά , τότε καταστρέφουν τα ζωτικά κύτταρα και όργανα του οργανισμού και πιστεύεται ότι είναι μια από τις κυριότερες αιτίες, , εάν όχι η κυριότερη , που ευθύνεται για την δημιουργία διαφόρων σοβαρών ασθενειών που κυμαίνονται από το αλτσχάιμερ μέχρι τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Όμως η Μητέρα Φύση είναι δίπλα μας. Το φαρμακείο των βοτάνων μας προσφέρει τις λύσεις για την αντιμετώπιση και των πιο ανίατων ασθενειών. Υπάρχουν βότανα τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν η και να θεραπεύσουν ασθένειες που θεωρούνται ανίατες όπως ο καρκίνος , ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χοληστερόλη , αρθριτικά, προβλήματα ήπατος , προστάτη, κλπ
Ποια είναι αυτά ?
Υπομονή μέχρι το επόμενο μου άρθρο…
Σοφοκλής Σοφοκλέους
Βοτανολόγος (Dip.HM-Inst.NH)
Ερευνητής εναλλακτικών θεραπειών
Email : ssherbmed@hotmail.com
Tel 00357 97 775143
ΑΡΘΡΟ 1
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και σκέψης , η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι παρενέργειες των συνθετικών φαρμάκων, τα συντηρητικά τα χρωστικά και τα πρόσθετα τροφίμων, η λανθασμένη διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το άγχος, οι διάφοροι οικονομικοί απατεώνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, των πολιτικών κομμάτων και των τραπεζών , το κυνήγι της δόξας και του χρήματος, και οι κατά καιρούς εμφανιζόμενες κατευθυνόμενες- ελεγχόμενες από τις φαρμακοβιομηχανίες ιώσεις και ως επακόλουθο οι εμβολιασμοί αυτών, δημιούργησαν όλα τα γνωστά και άγνωστα προβλήματα υγείας στον άνθρωπο μετατρέποντας την ζωή του σε μια επίγεια κόλαση μέσα από την οποία απεγνωσμένα προσπαθεί να ξεφύγη.
Καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικά, υψηλή αρτηριακή πίεση, δερματοπάθειες, διαβήτης, χοληστερόλη, ψυχικά προβλήματα, , καρκίνος, όγκοι, αρθριτικά, σεξουαλική στυτική δυσλειτουργία κλπ, ταλαιπωρούν τον σημερινό άνθρωπο ο οποίος παραμένει ακόμη έρμαιο των φαρμακοβιομηχανιών προσφεύγοντας στα «αθώα» φάρμακα με τις τόσο επικίνδυνες παρενέργειες τους.
Τα φάρμακα δεν μας θεραπεύουν από τα προβλήματα υγείας , απλώς ναρκώνουν τον πόνο και μετατοπίζουν τα προβλήματα σε άλλο σημείο του σώματος μας, κάνοντας τα πιο έντονα και πιο επικίνδυνα. Θα αναφερθώ σε άλλο άρθρο των παρενεργειών των συνθετικών φαρμάκων τα οποία ούτε την απλή γρίπη δεν μπορούν να θεραπεύσουν.
Το ερώτημα είναι : Υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων υγείας ? Ναι αγαπητοί αναγνώστες, υπάρχει, είναι η Βοτανοθεραπεία, τα βότανα τα οποία τόσο απλόχερα μας χάρισε ο Δημιουργός και η Φύση για να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά για να έχομε παντοτεινή και ζηλευτή υγεία.
Βλέποντας τους συνανθρώπους μας να υποφέρουν από όλες αυτές τις αρρώστειες αποφάσισα αρθρογραφώντας , να τους βοηθήσω να απαλλαγούν από τα προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούν με όσον το δυνατόν λιγότερο κόστος και χωρίς παρενέργειες.
Στα επόμενα άρθρα : Όλα περί βοτάνων : Τι είναι το βότανο? , χρήσεις, δόσεις, μορφές, πως δουλεύουν στον ανθρώπινο οργανισμό, ? Η πανάρχαια ιστορία της βοτανοθεραπείας , πώς να παραμείνομε υγιείς χρησιμοποιώντας βότανα. Αντιμετώπιση η και θεραπεία όλων σχεδόν των αρρώστειων, αντιγηραντικά, βότανα για την γυναίκα, για τον άνδρα, κλπ. Αρωματοθεραπεία.
Σοφοκλής Σοφοκλέους
Βοτανολόγος (Dip.HM-Inst.NH)
Ερευνητής εναλλακτικών θεραπειών
www.mothernature-herbals.com
Email : ssherbmed@hotmail.com
Tel 00357 97 775143